Behöver du tillskott av Omega-3
När det kommer till balansen av omega-fettsyror är det viktigt att vi inte får i oss för mycket Omega-6 i förhållande till Omega-3. Förhållandet mellan Omega-6 och Omega-3 bör ligga på 1:1, men idag ligger förhållandet hos de flesta av oss snarare på 20-30:1 vilket istället främjar inflammationer.
För att motverka inflammationer och bidra med hälsosamma effekter behöver kroppen en balans. Detta kommer från en holistisk kosthållning med mindre raffinerade produkter.
Livsmedel rika på omega-3:
• Rapsolja (ALA)
• Lax (EPA, DHA)
• Makrill (EPA, DHA)
• Alger (EPA, DHA)
• Chiafrön (ALA)
• Gröna bladväxter (ALA)
• Valnötter (ALA)
• Linfrön (ALA)
Just rapsolja är exempel på ett livsmedel som är fördelaktigt för kroppens hälsa, men problematiskt för balansen mellan omega-6 och omega-3.
Omega-3 överlever inte raffinaderiet medan omega-6 har högre tolerans och klarar processen. Rapsolja som är processat kan därför orsaka den obalans som nämnts i texten ovan. Vilket innebär att även om du får i dig ett dagligt intag av omega-3 kan balansen vara påverkad. Vid val i butik bör du därför välja kallpressad rapsolja om du har möjlighet. Alternativt att du använder ett tillskott för att undvika komplikationer med appar eller andra mentalt krävande kostdagböcker.