Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

ALLT DU BEHÖVER VETA OM JÄRN! ❣️

BLODMARKÖRSÖVERVÄGANDEN


VANLIGT VID JÄNRBRIST ⚠️

VANLIGT VID FÖR MYCKET JÄRN ⚠️


6 INTRESSANTA FAKTA OM JÄRN:


MER OM JÄRNETS VIKTIGA FYSIOLOGISKA FUNKTIONER

Järn och syretransport 😮‍💨

Järn är central för syretransporten i kroppen och utgör en nyckelkomponent i hemoglobin, det röda blodkroppspigmentet. Hemoglobin binder syre i lungorna och transporterar det effektivt till kroppens vävnader och organ. Järn möjliggör bildandet av hemoglobin och därigenom säkerställer det en effektiv syreleverans till celler.

Järn och energiproduktion ⚡

Järn är avgörande för cellulär energiproduktion genom att vara en del i elektrontransportkedjan inom mitokondrierna. Proteiner som innehåller järn, underlättar flödet av elektroner under cellulär respiration, vilket slutligen leder till produktionen av adenosintrifosfat (ATP). ATP fungerar som den primära energikällan för olika cellulära aktiviteter, vilket stöder muskelfunktion, enzymreaktioner och övergripande metabolism.

Järn och immunfunktion 🤒

Järn är avgörande för immunförsvarets funktion. Immunoceller, inklusive lymfocyter och makrofager, är beroende av järn för DNA-syntes, proliferation och produktion av reaktiva syreföreningar (ROS). Att upprätthålla en balanserad järnnivå är avgörande eftersom både brist och överskott kan påverka immunförsvarets förmåga att reagera på utmaningar.

Järn och sköldkörtelfunktion 🤒

Järn är nära kopplat till sköldkörtelfunktionen, särskilt i syntesen av sköldkörtelhormoner som T4 och T3. Dessa hormoner reglerar metabolism och energiförbrukning. Järn underlättar omvandlingen av T4 till aktiva T3. Otillräckliga järnnivåer kan påverka denna omvandling och därigenom påverka sköldkörtelfunktionen och övergripande energibalans.

Järn och antioxidantkapacitet 🥦

Trots att det är avgörande för fysiologiska processer, utgör järns deltagande i oxidativ stress en utmaning. Att upprätthålla en optimal järnbalans är avgörande för att förebygga överdriven oxidativ stress vilket ofta blir resultatet av för höga nivåer. Vissa former av järn, som ferritin, fungerar också som antioxidanter genom att binda överflödigt järn.


Pureness Trippel Järn:


Följ oss @Pureness