Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Inflammation, Infla Care och hormoner!

Som du säkert anar av rubriken så finns det ett samband mellan inflammation i kroppen och hormonell balans. Förutom att inflammation och immunsystemet är nära sammanlänkat, finns det även kopplingar till tarmhälsa, leverhälsa, blodsockerreglering, stress, hormonnivåer- och produktion, och mycket mer.

INFLAMMATION

Inflammation kan triggas av faktorer som patogener, skadade celler och toxiska ämnen, via en respons från immunsystemet. Den inflammatoriska responsen kan vara både akut eller kronisk, och är inriktad på att föra bort det skadliga ämnet tillika påbörja en läkning i kroppen. Vid en akut inflammatoriskt respons kan vanligtvis en skada eller infektion minskas. Dock är det när en akut inflammation går över till kronisk inflammation som kroppen kan ta stryk och sjukdomar framträda.

IMMUNFÖRSVARET & CYKELN

Det finns en nära koppling mellan cykelns gång och immunförsvaret tillika inflammatoriskt respons. Innan ägglossning vill kroppen skydda ett ägg som mognar, vid ägglossning ska en okänd simmare kunna befrukta ägget, båda två är faktorer som påverkar immunförsvaret. Generellt har du ett starkare immunförsvar och starkare inflammatorisk reaktion i första halvan av cykeln, kroppen är bättre på att stå emot infektioner. Östrogennivåer är on the rising och kroppen skyddar det mognande ägget. Vid ägglossning hämmas immunförsvaret, för att graviditet ska kunna ske och kroppen inte ska stöta bort den okända simmaren som tar sig in. Logiskt när man tänker på det, visst?

IMMUNFÖRSVARET & ÖSTRO

Förutom att immunförsvaret förändras under loppet av en (menstruations-)cykel så gör det även det genom livet, kopplat till hur östrogennivåer förändras, och snarare hur nivåerna minskar. Generellt är immunförsvaret starkast under fertila år, när östrogennivåer är högre, och med sjunkande östrogennivåer som kommer med åldern så försvagas sedan immunförsvaret.

Ser man till en östrogendominans i sin tur så kan det ge ett överaktivt immunförsvar och då leda till en autoimmun reaktion i kroppen. En autoimmun sjukdom innebär att immunförsvaret angriper egen vävnad, så istället för att skydda kroppen mot yttre hot går den till attack på egna organ och celler.

OXIDATIV STRESS

Vid omsättning av syre så bildas fria radikaler, ämnen som är mycket reaktiva i kroppen. Vi behöver dessa i en mindre mängd för att kämpa bort patogener, skadliga ämnen. Men vid för höga nivåer av fria radikaler så utsätts kroppen för oxidativ stress, något som kan skada både celler och vävnader. Oxidativ stress kan också uttryckas som en obalans mellan fria radikaler och antioxidanter, då antioxidanter är ämnen som kan motverka effekterna av fria radikaler.

Föroreningar, cigarettrök, (UV-)strålning men också ett stort intag av socker och alkohol kan bidra till en exponering för eller produktion av fria radikaler.

ANTIOXIDANTER

För att undvika oxidativ stress finns det främst två saker man kan göra - öka intag av antioxidanter och minska formation av fria radikaler. Antioxidanter kan vi få i oss via födoämnen som frukter, bär och grönsaker, fisk, nötter, grönt te, gurkmeja, kanel och lök. För att minska formation av fria radikaler kan vi bland annat via livsstil träna regelbundet, minska exponering för UV-strålning (använda solskydd), minska alkoholintag, sluta röka och få tillräckligt med sömn.

INFLA CARE

Detta är en produkt med trans-resveratrol, extrakt från grönt te och vindruvskärna, C-vitamin samt flavonoider. En kombination av ämnen som visats kunna skydda celler mot oxidativ stress samt stödja immunförsvarets normala funktion.

TRANS-RESERVATROL

Resveratrol är känt för att finnas i vindruvor, där ämnets roll är att skydda druvorna från infektion, men finns också i bland annat blåbär och jordnötter. Trans-resveratrol i sin tur är den aktiva och mer biotillgängliga formen av resveratrol. Ämnet agerar som en antioxidant, är antiinflammatoriskt, immunmodulerande samt har visats ha en rad fler potentiella, positiva effekter i kroppen.

Att ämnet agerar som en antioxidant innebär att det skyddar mot oxidativ stress. Att resveratrol är immunmodulerande innebär att det kan modulera immunresponsen mot virus, bakterier och andra ämnen som kan agera toxiskt i kroppen.

GRÖNT TE-EXTRAKT

Precis som att en kopp grönt te innehåller antioxidanter, så gör även extrakt från grönt te, men i en mer koncentrerad form. Speciellt ämnet EGCG i grönt te, en antioxidant flavonoid, har visats kunna ha positiva effekter i kroppen och skydda celler från oxidativ stress men också minska inflammation.

VITAMIN C

Vitaminer är organiska ämnen som kroppen behöver för att fungera normalt, där de flesta av dessa vitaminer är ämnen som vi får i oss via maten vi äter snarare än produceras i kroppen. Vitamin C är populärt i mångt främst för dess egenskaper som antioxidant och som stöd av immunförsvaret. Det må kanske inte göra så att du blir av med din förkylning, men att få i sig tillräckligt är starkt kopplat till övergripande hälsa. Utöver att agera som antioxidant och stödja immunförsvaret så är vitamin C även involverat i formation av kollagen, absorption av järn, läkning av sår. I och med att vitamin C är vattenlösligt så lagrar inte kroppen det på samma sätt som fettlösliga vitaminer, vilket innebär att du behöver få i dig det kontinuerligt från kosten

INFLAMMATION & HORMONER

Två organ som har en stor roll i hormonreglering och -balans, där (kronisk) inflammation kan ge stora problem är tarm och lever. I tarmen finns estrobolomet, en samling bakterier som reglerar östrogennivåer i kroppen. I levern i sin tur sker nedbrytning och utrensning av östrogen i fas ett och fas två. Det är även i levern som kroppen rensar ut och bryter ner toxiner som kan vara skadliga för kroppen, däribland alkohol. Kronisk inflammation kan påverka kroppens förmåga att effektivt kunna utföra normala processer och förhindra organ att fungera som det ska.

Östrogen är ett hormon som påverkar immunförsvarets styrka men också som i för höga nivåer kan orsaka en onormal immunrespons. Att effektivt kunna rensa ut östrogen, främst via lever och tarm, för att förhindra återcirkulerande östrogen och därmed östrogendominans är en viktig hörnsten i hormonbalans.

KRAMPER & VÄRK

Vidare, om vi ser till kramper och mensvärk så finns det starka kopplingar mellan inflammation, inflammatorisk respons och prostaglandiner som frigörs vid inflammation. Vid mens så frisätts prostaglandiner, bland annat för att livmoderslemhinnan ska stötas ut. Men, prostaglandiner är också ett ämne som kan orsaka kramper. För personer som får kramper och värk cykliskt finns det potentiella fördelar med att jobba antiinflammatoriskt för att minska dessa problem.

ENDOMETRIOS

Vi kommer inte djupdyka i detta ämne i och med komplexiteten, men det finns tre faktorer som är värda att lyftas i detta sammanhang. Endometrios drivs i mångt av östrogen men också inflammation i kroppen samt att immunförsvaret har en onormal respons. Kombinationen ger ofta starka smärtor och kramper, kraftigare flow och kronisk inflammation. Att stödja utrensning av östrogen tillsammans med att jobba antiinflammatoriskt i kroppen kan vara ett steg i att minska intensiteten i symtom.

KÄLLOR

https://examine.com/supplements/resveratrol/research/#p2pOgl7-sources-and-structure
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7143620/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
https://www.healthline.com/health/oxidative-stress#takeaway
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5805548/
https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-green-tea-extract#7.-May-be-good-for-the-skin
https://examine.com/supplements/green-tea-extract/research/#ZJ7oaJV-sources-and-composition
https://examine.com/supplements/vitamin-c/research/#KJmmVJ7-sources-and-structure

Köp Infla Care och C-Vitamin här:

Följ oss @Pureness