Kombucha är en fermenterad dryck gjord på grönt eller svart te. Teet, ihop med socker och bakteriekultur, blir till en bubblig probiotikadryck, efter att jäsningen har gett en utveckling av mjölksyrabakteriestammar.
Fermentering är även den metod som används för att ta fram andra livsmedel med probiotika, som till exempel kimchi, surkål, kefir, tempeh och yoghurt. När man pratar om vårt mikrobiom, speciellt i tarmen, är både pre- och probiotika av stor vikt. Probiotika består av mikroorganismer som mjölksyrabakterier. Prebiotika i sin tur fungerar som mat för mikroorganismerna, där pratar vi ofta om fibrer.
För att förenkla hur vi pratar om tarmens mikrobiom pratar vi ofta om goda och onda bakterier. När det finns en övervikt av onda bakterier kan det påverka hur vi mår, inte minst hur tarmen och matsmältning fungerar. Ser vi till att mata våra goda bakterier, med prebiotika, och även tillföra fler goda bakterier, via probiotika, kan vi jobba för att ha ett balanserat och frodigt mikrobiom.
Alla har unika mikrobiom, som formas genom livet - från av hur du föds, om du växer upp med syskon och husdjur, vad du äter, om du vistats i naturen eller i stadsmiljö, om du går igenom antibiotikakurer, och mycket mer. Mikrobiomet är komplext och kopplat till en rad andra system i kroppen, däribland mental hälsa, hormonbalans och immunförsvar.