Utan att krångla till det för mycket eller demonisera blåljus så ska vi prata kort om skärmar. Under förmiddag och eftermiddag så är skärmljus i sig inget problem per se, om vi ser till vakenhet och energi. Det är när vi kommer till sen kväll och natt som starkt skärmljus kan orsaka stor skada, speciellt i dygnsrytmen.
Det är inte tänkt att vi ska se starkt ljus vid dessa tidpunkter och vår inre rytm är anpassad därefter. Så när vi drar igång artificiellt, starkt (skärm-)ljus sent på kvällen och tänker att vi varvar ner med ett serieavsnitt så kommer inte kroppen hålla med.
Ljuset kan störa melatoninfrisättning i kroppen, på så sätt störa sömn men man har även sett att denna tajming av starkt ljus kan påverka serotoninproduktion samt leda till ångest och depression. Vidare så sätter det dygnsrytmen ur spel och kan på så sätt också påverka din naturliga kortisolkurva, som du vill ha för energi och fokus. Till viss del kan du lösa detta genom att slå på nattläge eller dimma ner din skärm, men du kan också med fördel undvika skärmar timmarna närmast inpå sömn. Man ska ha respekt för kraften som både ljus respektive mörker har på kroppsliga funktioner och välmående.

Under vår och sommar kan den ökade ljusnivån ge både bättre sömn och bättre energinivå. Utöver detta kan ljuset påverka hormonfrisättning av hormoner som påverkar dels cykeln men också hunger eller mättnad. När vi sedan går in i mörkare perioder under höst och vinter kan vi uppleva det motsatta. Bristen på starkt, naturligt ljus kan göra så att vår dygnsrytm inte blir lika stark och att våra vakenhet- respektive sömnmönster därför rubbas. Vi har inte lika stabila ankare av ljus.
Denna säsongaspekt till välmående, energi och humör kan summeras i SAD - Seasonal Affective Disorder. Detta är en typ av depression som är förknippad med förändring av årstid och hur ens mentala välmående följer därefter. SAD kan förekomma under vintertid, men likväl finns det personer som kan uppleva SAD under sommaren. Ytterligare ett tecken på hur otroligt mycket just ljus kan påverka kroppen och inre processer - däribland hormoner.
Att lägga vikt vid att tanka dagsljus är viktigt året om men kan bli extra viktigt att ha i bakhuvudet just under höst och vinter. För att upprätthålla energi, fokus, humör och kunna få in kvalitativ, återhämtande sömn. Men det finns också en till aspekt av ljus som spelar in i allt detta.