Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Hur du reglerar dina stressnivåer naturligt och blir mer stresstålig!

Hejsan, Viktor här.

Upplever du ojämna energinivåer under dagen, går du på högvarv hela tiden eller känner du dig trött hela tiden? Oavsett så innebär detta med största sannolikhet att din kropp skulle må väldigt bra av att hjälpa reglera stresshormonet kortisol på ett bättre sätt.

Kortisol är ett av kroppens viktigaste hormon, det brukar kallas för kroppens stresshormon men detta målar kortisol i ett negativt ljus. Kortisol är livsviktigt, har du för lågt kortisol är du helt orkeslös. Kroppen kommer offra många andra funktioner och fysiologiska processer för att producera kortisol och adrenalin om den anser det är befogat. Anledningen är väldigt logisk, om kroppen uppfattar att något hotar dess säkerhet eller överlevnad kortsiktigt eller långsiktigt kommer den prioritera att ge dig energipotential att överkomma denna stressfaktor.

Problemet idag är att vår vardag är full av potentiella stressfaktorer, upplevda eller fysiskt/fysiologiskt. Detta gör att kroppen använder sina resurser (vilket många idag redan har ont om) att producera kortisol och adrenalin istället för att ålägga dessa resurser till andra processer lägre i prioriteringshierarkin såsom matsmältning, avgiftning, muskler, skelett, etc.

De flesta är medvetna om vad som stressar dem utifrån ett perceptionellt perspektiv, tex hur mycket man har på jobbet, olika åtaganden i vardagen eller relationer som stressar en. Idag tänker jag inte prata särskilt mycket om denna form av stress, (det är dock ett väldigt intressant ämne att upplevd stress är relativ och hur vi väljer att se på den är i teorin helt inom vår kontroll även om detta är lättare sagt än gjort).

Det handlar inte om att vi ska vara helt fria från stress, detta kommer aldrig ske. Det handlar om att vi ska ha tillräckligt med resurser att hantera den stress vi behöver hantera och ändå ha resurser över till de andra viktiga processerna i vår fysiologi. Av denna anledning är det ingen bra idé att gå på ett sådant högt tempo genom dagen att du förr eller senare kommer bli utbränd eller sjuk. Så vad jag vill dela med mig av idag är några av mina främsta tips på hur du hjälper din kropp reglera kortisol på naturlig väg så att du får de bästa förutsättningarna för jämna energinivåer över dagen.

Börja dagen med dagsljus och inte mobilen ☀️

Dagsljus informerar din kropp om vart på dygnet du befinner dig, du är en del av denna planeten och vårat solsystem. Du som alla andra varelser på vår planet är påverkad planetens rytmer. Vi är inte katter, vi ska vara vakna på dagen och sova på natten. Ditt nervsystem regleras primärt av ljus (såvida du inte är i en akut stress situation). Dina ögon och kroppen registrerar utifrån ljuset i omgivningen vart på dygnet du befinner dig och vad det är dags för.

Om vi som de flesta idag inte får särskilt mycket fullspektrum dagsljus och istället blir bombarderade av artificiellt ljus, blir kroppen förvirrad och detta kommer på bekostnad av bland annat din förmåga att reglera kortisol. Vad du vill göra är att vakna med naturligt ljus, så låt det första du gör när du vaknar vara att gå och öppna ett fönster eller kom ut några minuter för att låta fullspektrum dagsljus möta dina ögon, istället för det artificiella ljuset från mobilen. Att kolla på mobilen får dig också att gå in i ett reaktivt tillstånd det första du gör på morgonen, du reagerar på vad andra har sagt eller skrivit istället för att lyssna in på vad universum eller du själv har att säga dig den dagen. Ser du ett meddelande eller inlägg det första du gör försvinner omedelbart denna inre kommunikation.


Ät minst 25g protein till frukost och undvik för mycket kolhydrater på morgonen 💪🏽

Detta är det vanligaste felet jag ser kvinnor göra. Jag har jobbat med tusentals och kan räkna på en hand hur många kvinnor med olika problem som faktiskt äter en stabil frukost. Många är under illusionen att havregrynsgröt är en stabil måltid eller att periodisk fasta ska vara bra. Havregrynsgröt är ingen bra frukost för någon medans periodisk fasta kan vara intressant för män och kvinnor som efter klimakteriet inte upplever någon större stress. Men för kvinnor i fertil ålder är det ofta katastrof. Du behöver protein för att ge ditt blodsocker en stabil bas på morgonen. Bara genom att ge ditt nervsystem denna trygghet att vi har tillräckligt med mat och ett jämnt blodsocker kommer många stressrelaterade besvär försvinna. Likaså många kvinnoproblem såsom PCOS och endometrios är nästan alltid blodsocker relaterade.

Undvik kaffe de första 90 minuterna och överväg att sluta helt beroende på hur stressad du är ☕

Kaffe blockerar trötthet och gör dig stressad, därav får du energi av det. Både koffeinet och de stimulerande aminosyrorna är vad som har denna effekt.
Vad som händer när du dricker kaffe är bland annat att ditt kortisol skjuter i höjden. Det ökar också ditt blodsocker på grund av detta. För att minimera denna spik är det klokt att konsumera kaffet tillsammans med en fettkälla såsom smör, ghee, mct eller kokosolja vilket gör att koffeinet får sig en tidsutlösnings mekanism. Du kommer nämligen inte bryta ner koffeinet snabbare än du bryter ned fettet. MEN trots detta vill du inte dricka kaffe tidigt.

Ditt kortisol ökar naturligt på morgonen, det är vad som får dig att vakna till, och det pikar vanligtvis runt 1h efter du vaknat. Du vill låta denna ökning ske av sig själv och inte späda på den för att undvika en krasch. What comes up must come down som man säger. Det blir en naturlig dipp senare, men om du dricker kaffe tidigt kommer denna dipp ofta bli väldigt potent, vanligtvis på eftermiddagen. Problemet med kaffe är att det ger dig väldigt mycket energi, vilket dränerar resurser som jag talade om tidigare utan att ge dig något för att reparera och bygga upp. Ursprungsbefolkningen i Amerika kallade kaffe för "tom eld", vilket symboliserar detta fenomen väl.

Det är för många positivt i perioder att använda sig av denna potenta substans, men problemet för de flesta moderna människor som lider av stress är att man förlitar sig på denna kortisol och adrenalin boost för att ta sig igenom vardagen och ger sig inte tid för reparation och återhämtning. Tar man till kaffe och socker för snabb energi lånar man energi från sig själv och detta kommer behöva betalas tillbaka förr eller senare i form av vila, återhämtning etc. Men ju längre man skjuter på det desto mer ränta kommer du få betala. Förr eller senare kommer kroppen tvinga dig att vila om du inte lyssnar. Detta kan visa sig i form av sköldkörtel problem, utmattning eller sjukdom. För den som säger "men kaffe är jättenyttigt för det har x och x sagt", ja det har hälsofördelar för vissa människor men allt är relativt utifrån din situation, för många är detta sättet de rättfärdigar sitt överdrivna kaffedrickande. Är du stressad och dricker mycket kaffe borde du ur en hälsosynpunkt sluta. Punkt. Sen får du göra precis vad du vill, men du kan inte argumentera att det är nyttigt.


Hjälp nervsystemet hantera stress bättre 🧘🏽

Även om vi självklart vill ha en livsstil och vardag som inte gör att vi lever på lånade resurser är det bara ett faktum att många av oss idag har ett högt tempo och aktivt väljer att hålla detta för tillfället av olika anledningar. Prioriterar vi basics såsom sömn, ljus, blodsocker kan vi med hjälp av olika tillskott hjälpa vårat nervsystem reglera kortisol bättre. Beroende på vad vi vill åstadkomma och vem man är finns det flertalet olika alternativ. En grundsten som de flesta idag redan använder är magnesium, superviktigt för nervsystemets funktion. Utöver detta finns det flertalet adaptogener på marknaden. Definitionen av en adaptogen är något som hjälper kroppen hantera stress bättre.

Pureness har framförallt 3 i sitt sortiment. Samtliga har använts i tusentals år inom folkmedicin. Rosenrot, Reishi och Ashwagandha. Man brukar säga att rosenrot är mer uppiggande medans Ashwagandha snarare sänker kortisol. Detta är väldigt löst då alla upplever och reagerar olika. Men mitt tips skulle vara att ta rosenrot på morgonen och ashwagandha på eftermiddagen. Reishi kan vara både uppiggande och nedvarvarande så den kan man ta både förmiddag och kväll. Notera att du inte vill använda Ashwagandha över för lång tid utan att ha uppehåll. Den är väldigt potent och inom Ayruveda föreskriver man den aldrig tillsvidare, utan endast i kortare perioder med mycket stress. Om du upplever låg energi kan du med fördel också använda Energy boost för att hjälpa ge näring åt kroppens energifabrik, dina mitokondrier.

Stress är ett otroligt stort ämne, men jag hoppas med denna artikeln ha delat ett par saker du inte hört eller tänkt på tidigare!

Allt väl :)

VIKTOR KARLSSON
Holistisk Hälsocoach

Mina tips på tillskott för att hantera stress:

Sold out
Sold out
Sold out
Sold out

Följ oss @Pureness