Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Ditt inre ekosystem - tarmhälsan


Redan de gamla grekerna


Vad exakt menas när vi säger tarmhälsa?


Sämre förutsättningar för varje generation

Det är ingen nyhet att människor idag har väldigt många problem som vi inte hade för 100 år sedan, eller åtminstone knappt existerade. Allergier, autoimmuna sjukdommar, autism, adhd, add, större incidens av läs/skrivsvårigheter, större incidens av humörproblem. Bara för att nämna några.

Hur kommer det sig? En av de främsta anledningarna är de 100.000 nya kemikalierna vi har förpestat vår yttre och inre miljö med. Din tarmflora är nämligen ett resultat av hur din kropps inre miljö anpassar sig efter din yttre miljö. Baserat på vad du ärvt, vart du lever någonstans, vad du gör och vad du äter.

Om föräldrarna använt antibiotika som påverkat deras tarm, ätit processad mat, tagit en rad mediciner, preventivmedel och levt i en miljö där 10.000-tals främmande kemikalier är en del av vardagen, har detta oundvikligt påverkat deras tarmflora. Vilket sedan ärvs av nästa generation som då har en mindre robust tarmflora p.g.a. ovanstående, som sedan blir fortsatt påverkade ännu mer av samma faktorer. För varje generation blir det värre och värre tills dess att vi antingen inte kan föröka oss längre (vilket många har problem med idag) eller bryter cykeln och börjar leva på ett sätt som gynnar vår tarmflora och vår planet. Detta är vart du som läser kommer in i bilden.

Du har nu chansen att bryta denna negativa cykel. Statistiken är inte rolig att kolla på, men den går att vända! Genom att anamma en hälsosam livsstil, med medvetenhet om att antibiotika, preventivmedel och en rad andra mediciner som ges ut som godis - har en skadlig effekt, och bör användas med stor respekt. Genom att ta ansvar över ditt hushåll, sluta använda giftiga kemikalier vid tvätt, städ, disk och hudvård. Genom att stötta ekologiskt jordbruk och ekologiska/hållbara tillverkare av kläder, möbler, etc. Genom att leva på ett sätt som för dig närmre till ditt lokala ekosystem, ut i skogen, ut i naturen, gå barfota, ha händerna i jorden (förutsatt att den är ekologisk). Allt detta skapar förutsättningar till en hälsosam inre miljö!


Det kan dock ha gått långt åt fel håll

Anammar vi ovanstående beteenden så ger vi oss själva förutsättningar till välmående. Men många är så pass långt gångna, det har varit så pass många inskränkningar på din inre flora, att det inte blir bra trots att du ändrar på alla saker jag redan skrivit. Det är då vi behöver hjälp och assistans med vår inre miljö. Har du en stor obalans i tarmfloran så kommer du inte kunna bryta ned även den bästa maten.

Det första vi behöver stötta är magsyran. Har vi varit väldigt stressade och/eller har en bakterieöverväxt är det ytterst sannolikt att vi har låg magsyra. Detta kan du med fördel stötta genom att använda Betain HCl. Du vill ta tillräckligt mycket av den tills dess att du känner du får lite sura uppstötningar, då backar du lite och har sannolikt hittat rätt dos.
Du har sannolikt också låg enzymproduktion, därav är det en väldigt bra idé att stötta nedbrytningen ytterligare med starka matsmältningsenzymer. Nu med bättre matsmältning har vi gett oss själva förutsättningar till att börja jobba på våra mikrober direkt.

Har du en bakterieöverväxt kan du vilja använda vissa örter för att ta kål på de skadliga bakterierna du har för mycket av, samt läka tarmslemhinnan.
Framförallt bitterörter och starka örter som använts i tusentals år inom folkmedicin kommer vara extra användbart.

Nu kommer probiotika in i bilden. Idén med tarmbakterier är att alla håller koll på varandra, vi har både "bra" och "dåliga" mikrober, och så ska det vara. Problemet är när det blir en överväxt av något, det är då det blir skadligt. Genom att tillsätta fler "goda" bakterier så gynnar de miljön i magen till att balansera sig själv. De "bra" håller koll på de "dåliga". En hälsosam tarmflora har en bred bakteriekultur och det är också därför vi vill inta en bred spektrum probiotika. Pureness har sedan tidigare en av mina personliga favoriter Lactospore + boulardii som är en sporbaserad probiotika, de robusta sporerna överlever och tar sig till rätt plats i tarmen, den innehåller även S.boulardii som är en fantastiskt välstuderad stam med många hälsofördelar. Bland annat konkurerar den ut H.pylori som är känd för att skapa magsår och magkatarr. Vad denna probiotikan saknar är att den inte har särskild många olika stammar i sig. Men det kan nu äntligen kompletteras av det nyaste tillskottet i Pureness maghälsa line-up. Denna starka probiotika har 15 välstuderade stammar, som perfekt kompletterar den tidigare sporbaserade probiotikan!Avslutningsvis...

En bred och robust tarmflora är beroende av din yttre miljö och en fungerande matsmältningsapparat. Det finns en anledning till att så många idag har problem, men vi ska inte fastna i hur problematiskt allt är, utan vi väljer att ta ansvar och göra jobbet för att fixa problemet. Med en mage och tarm i harmoni kan vi förvänta oss vara motståndskraftiga, ha bra energi och ha bästa förutsättningen till att leva våra liv och ge nästa generation samma gåva!


VIKTOR KARLSSON
Holistisk Hälsocoach

Kosttillskott för tarmhälsa:

Följ oss @Pureness