Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

HORMONAL HOLIDAY SPIRIT! 🌟

Snart är det dags för två stora högtider - jul och nyår, något som medför god mat, fint umgänge och förhoppningsvis tid för återhämtning. Men det kan också innebära en rubbad dygnsrytm, högre stressnivå, ett större intag av alkohol och mer näringsfattig mat (läs: mer socker). Som så ofta behöver det inte krävas en totalomläggning för att hålla det hormonella välmåendet intakt, det kan räcka med några små anpassningar och förändringar. Så här kommer en lista, pick and choose som från en chokladask, du kan till och med få ta från undre lagret.

Dygnsrytm, sömn & energi.

#1 Förmiddagsljus!
Att upprätthålla en rutin där du får dagsljus på förmiddagen kan vara svårare under denna del av året, men är också ett steg i din dagliga rutin som kan göra STOR skillnad på många fronter. Genom att jaga fotoner (ljusvågor) på förmiddagen och aktivera ljusreceptorer i ögat så kommer du att både stödja energi under dagen men också din sömn senare på kvällen. Du får en bättre tajming av din naturliga kortisolkurva (energi) och startar en inre klocka för melatoninfrisättning senare (sömn).

#2 Frukost!
Förutom att frukost är en källa till energi via näring är det också en vana som kroppen kan förankra processer i. Genom att äta frukost (en balanserad sådan) stödjer du din naturliga kortisolkurva för att ha en bättre stressrespons och grundar blodsockret. Genom att starta en dag på rätt sätt är du bättre utrustad för eventuella (jul-)rubbningar som kan komma därefter.

#3 Magnesium!
Magnesium, speciellt i syfte att stödja sömn, lugna nervsystemet och hjälpa mot ångest tillika stress, är en stöttepelare du kan ta till året om men definitivt luta dig mot vid stressigare högtider. Ju högre stressnivå, desto mer magnesium bränner vi igenom. Ju mindre magnesium vi har, desto sämre rustade är vi för att möta stress. Kvällsmagnesium, med sitt magnesiumbisglycinate, kan hjälpa kroppen att komma ner i varv, få kvalitativ sömn och faktiskt få den återhämtning som ledigheter ska finnas till för.

#4 Rörelse!
NB att jag inte skrev träning. För visst kan tiden gå åt till så mycket mer än att just få in träning kring jul och nyår. Men gör det då lite lättare för dig själv och tänk på det som att få in rörelse. Oavsett om det är en promenad för att köpa fler apelsiner eller 10 armhävningar mellan varje plåt pepparkakor. Kroppen gillar, vill ha och behöver rörelse. Får du dessutom frisk luft och dagsljus så har du samtidigt fått en boost för din sömn senare på kvällen.

#5 Vitamin D!
Under mörkare perioder av året (tumregeln är alla månader med R i) så syntetiseras inte lika mycket vitamin D i huden från UV-exponering. Vitamin D är ett viktigt ämne för kroppen, delvis för immunförsvar och inflammatorisk respons, men också humör, välmående och energi. Att se till att du får i dig tillräckligt med vitamin D även under vinterhalvåret kommer göra dig bättre rustad att hålla dig frisk och, klyschigt nog, vid gott humör.


Mat, näring och energi.

#6 Tänk 80/20!
Att äta quote on quote nyttigt (hela tiden) kan förknippas med att vara tråkigt samtidigt som det är lätt att inta en (för) stor mängd socker, speciellt kring högtider. För att göra det lättare för dig själv att vara snällare mot din kropp, tänk i banorna av 80/20. 80% av tiden fokuserar du på näringstäthet och val som ger din kropp kvalitativt protein, fett och kolhydrater. 20% av tiden är tillägnad dopaminkickar och att äta för det neurala välmåendet som mat kan medföra.

#7 Få in fibrer!
På ett traditionellt julbord har grönsaker en försvinnande liten plats, men det är lätt ändrat på. Fibrer i form av grönsaker är inte bara otroligt näringstäta, de är även en av tarmens bästa vänner. Lägsta nivån är en morot innan maten. Vill du göra det lite roligare än så är det prime time för grönsaker som grönkål, svartkål, rödbetor och liknande. Rostade, avsvalnade rotfrukter, mörkt bladgrönt, lite korsblommiga grönsaker, någon citrusfrukt, toppat med lite frön. Lätt, easy on the eyes och riktigt hormonsnäll mat.

#8 Fermenterat!
Förutom att fibrer agerar som prebiotika, alltså mat till bakterier i tarmen, så är de kommande högtiderna även en perfekt tid för att ta fram fermenterade grönsaker (kanske till och med prova att göra dem själva). Förutom att du kan få ett kålhuvud till bråkdelen av andra födoämnen, så har en sked surkål fler goda bakterier än du kan räkna till och ett lätt tillbehör att lägga till på buffén eller toppa en sallad med.

#9 Sött sist!
Är du sugen på en bit julgodis, ät det då direkt efter en måltid. Genom att äta fibrer, protein och fett innan socker så har du gett kroppen en buffer mot effekten som det har på blodsockret efter intag. Matsmältningen är också redan igång och stödjer nedbrytningen av det söta.

#10 Matsmältningssenzym!
För att ge kroppen ett extra stöd kring större festliga måltider kan du med fördel ta matsmältsningsenzym. Dessa är framtagna och inriktade på att hjälpa kroppen att bryta ner protein, fett och kolhydrater för ett bättre upptag

Stress, det sociala och energi.

#11 Alkhoholfritt!
Precis som koffein, är alkoholintag mycket förknippat med en stor social faktor, men om man ser till kroppen så finns det få positiva effekter. Alkohol innebär att levern får jobba hårt, det kan ge brist på magnesium, förvärra PMS och kramper men också påverka sömn. Så gör det lättare för dig själv att välja andra alternativ, utan att behöva känna att det blir socialt jobbigt. Piffa bubbelvatten med dekorerade isbitar, skär upp citrusfrukter och välj trevliga glas. Testa en kombucha för de fermenterade bakterierna, kanske till och med gör den själv. Det finns även en växande mängd alkoholfria alternativ som håller smakmässigt och där kroppen inte behöver jobba lika hårt. Du väljer nivån.

#12 Planera lagom!
Vi har alla varit där. Exakt allt ska hinnas med. Men ofta innebär det att kroppen och välmåendet kommer strax efter. Kom ihåg att högtider och ledighet bör innehålla en god dos återhämtning, oavsett vad det innebär just för dig.

#13 Ät innan minglet!
Ska du på julmingel eller glöggfika? Ät något litet och stabiliserande innan. Protein, bra fetter och fibrer ger energi och en buffer mot eventuella sötsaker eller blodsockerdippar som kan komma. Du är bättre rustad för att orka vara socialt engagerad och julglad gäst.

#14 Bordsplacering!
För att njuta av det sociala och minska stressen som vissa personer kan orsaka, välj ditt umgänge och bordssällskap med omsorg. Familj och släkt i stor dos kan både ge tillika ta energi men förhoppningsvis har du några givare däribland.

#15 Cykelsynka aktiviteterna!
Planera för julbak, paketinslagning och julmarknader när hormonerna är med dig och ägglossning nalkas. Hjärnkemin och energin ger medvind och det är en perfekt fas att hinna med saker. När det börjar närma sig en ny cykel gör du rätt i att sakta ner, kolla på julfilmer och delegera uppgifter till andra. Precis som innan väljer du nivån, men oavsett finns det alltid vinning i att jobba med snarare än mot hormonerna.

Med det sagt, NJUT av julen!

Köp magprodukter här:


Följ oss @Pureness