När det kommer till vad hormoner kan orsaka i form av kramp, värk, ångest, depression, sömnproblem, uppblåsthet, så kan magnesium vara ett starkt verktyg att minska problemen. Allt beror på vilken form du intar, när det kommer till tillskott. För att få önskad effekt på dina cykelsymtom så är det därför av stor vikt att förstå just detta - att alla former av magnesium inte fungerar på samma sätt men också att om du hittar rätt kan du få stor hjälp.
En punkt som har stor påverkan på vad magnesium kan göra i kroppen är hur “bioavailable” det är, alltså hur lätt kroppen kan ta upp det. Om vi ser till former som Oxide och Citrate så har de relativt andra former, lägre upptag i kroppen men kan också fungera mot förstoppning i det att det kickar igång magen. Så om du cykliskt har problem med just detta, kan dessa former av magnesium hjälpa att minska magproblemen.
Om du däremot har ömma muskler eller kramper, så kommer ovan nämnda former av magnesium inte hjälpa mot det. Att magen kickas igång innebär också att det du intagit kommer skjutsas ut snabbare och inte hinna ha den effekt som du önskar. Så ser vi till ömma muskler och vilken form av magnesium som kan hjälpa är det snarare varianter som Malate eller Sulphate. Dessa fungerar muskelavslappnande och kan på så sätt hjälpa med kramper eller om du upplever att dina muskler ömmar.
När det kommer till former av magnesium som kan hjälpa med symtom som ångest, depression, migrän eller sömnproblem så vill du ha ett högre upptag och chans till längre påverkan, alltså inte former som kickar igång magen. Här kan vi se till former som L-threonate tillika Bisglycinate. L-threnoate har man sett kunna korsa Blood-Brain Barrier, hjärnans dörrvakt för vilka ämnen som tar sig in. På så sätt är denna form bra för neural funktion. Men låt oss djupdyka i Bisglycinate och sömn.
Under vår och sommar kan den ökade ljusnivån ge både bättre sömn och bättre energinivå. Utöver detta kan ljuset påverka hormonfrisättning av hormoner som påverkar dels cykeln men också hunger eller mättnad. När vi sedan går in i mörkare perioder under höst och vinter kan vi uppleva det motsatta. Bristen på starkt, naturligt ljus kan göra så att vår dygnsrytm inte blir lika stark och att våra vakenhet- respektive sömnmönster därför rubbas. Vi har inte lika stabila ankare av ljus.
Denna säsongaspekt till välmående, energi och humör kan summeras i SAD - Seasonal Affective Disorder. Detta är en typ av depression som är förknippad med förändring av årstid och hur ens mentala välmående följer därefter. SAD kan förekomma under vintertid, men likväl finns det personer som kan uppleva SAD under sommaren. Ytterligare ett tecken på hur otroligt mycket just ljus kan påverka kroppen och inre processer - däribland hormoner.
Att lägga vikt vid att tanka dagsljus är viktigt året om men kan bli extra viktigt att ha i bakhuvudet just under höst och vinter. För att upprätthålla energi, fokus, humör och kunna få in kvalitativ, återhämtande sömn. Men det finns också en till aspekt av ljus som spelar in i allt detta.
SÖMN & MAGNESIUMBISGLYCINAT