Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

MAGNESIUM, SÖMN & HORMONER

Magnesium är ett essentiellt näringsämne som kroppen använder i en mängd olika funktioner och system. Bland annat energiproduktion, glukosmetabolism, benhälsa, aktivering av vitamin D, proteinsyntes. Utöver detta kan du hitta magnesium i en rad olika former, som när det kommer till tillskott kan hjälpa med saker som ömma muskler, ångest, sömnproblem - beroende på vilken magnesiumform du får i dig. Mer om det snart.

KOST & BRIST

Magnesium är ett ämne som vi får i oss via mat som bladgrönt, bananer, avokado, potatis, äpplen, broccoli, nötter och frön, fullkorn, baljväxter, lax, kyckling, mörk choklad. På grund av att många har en kost som är rik på processad mat men är fattig på just nämnda födoämnen så är magnesiumbrist ett problem.

STRESS & MAGNESIUM

En annan faktor som spelar in i att fler riskerar att få brist på magnesium är stress. Dessa två jobbar ihop (eller mot varandra) i en ond cirkel. Stress är en stor bidragande orsak till en rad problem, däribland hormonella sådana.

När det kommer till den onda cirkeln så har man sett dels att lägre nivåer av magnesium gör kroppen mer mottaglig för effekterna av stress och ger en sämre reglering av stress. Å andra sidan att stress leder till minskade nivåer av magnesium i kroppen.
Så ju mer du stressar desto större risk för magnesiumbrist, ju bättre balanserade magnesiumnivåer desto bättre utrustad är du för att hantera stress.

CYKELSYMTOM & MAGNESIUM

När det kommer till vad hormoner kan orsaka i form av kramp, värk, ångest, depression, sömnproblem, uppblåsthet, så kan magnesium vara ett starkt verktyg att minska problemen. Allt beror på vilken form du intar, när det kommer till tillskott. För att få önskad effekt på dina cykelsymtom så är det därför av stor vikt att förstå just detta - att alla former av magnesium inte fungerar på samma sätt men också att om du hittar rätt kan du få stor hjälp.

En punkt som har stor påverkan på vad magnesium kan göra i kroppen är hur “bioavailable” det är, alltså hur lätt kroppen kan ta upp det. Om vi ser till former som Oxide och Citrate så har de relativt andra former, lägre upptag i kroppen men kan också fungera mot förstoppning i det att det kickar igång magen. Så om du cykliskt har problem med just detta, kan dessa former av magnesium hjälpa att minska magproblemen.

Om du däremot har ömma muskler eller kramper, så kommer ovan nämnda former av magnesium inte hjälpa mot det. Att magen kickas igång innebär också att det du intagit kommer skjutsas ut snabbare och inte hinna ha den effekt som du önskar. Så ser vi till ömma muskler och vilken form av magnesium som kan hjälpa är det snarare varianter som Malate eller Sulphate. Dessa fungerar muskelavslappnande och kan på så sätt hjälpa med kramper eller om du upplever att dina muskler ömmar.

När det kommer till former av magnesium som kan hjälpa med symtom som ångest, depression, migrän eller sömnproblem så vill du ha ett högre upptag och chans till längre påverkan, alltså inte former som kickar igång magen. Här kan vi se till former som L-threonate tillika Bisglycinate. L-threnoate har man sett kunna korsa Blood-Brain Barrier, hjärnans dörrvakt för vilka ämnen som tar sig in. På så sätt är denna form bra för neural funktion. Men låt oss djupdyka i Bisglycinate och sömn.

SÄSONGER & ÅRSTIDER

Under vår och sommar kan den ökade ljusnivån ge både bättre sömn och bättre energinivå. Utöver detta kan ljuset påverka hormonfrisättning av hormoner som påverkar dels cykeln men också hunger eller mättnad. När vi sedan går in i mörkare perioder under höst och vinter kan vi uppleva det motsatta. Bristen på starkt, naturligt ljus kan göra så att vår dygnsrytm inte blir lika stark och att våra vakenhet- respektive sömnmönster därför rubbas. Vi har inte lika stabila ankare av ljus.

Denna säsongaspekt till välmående, energi och humör kan summeras i SAD - Seasonal Affective Disorder. Detta är en typ av depression som är förknippad med förändring av årstid och hur ens mentala välmående följer därefter. SAD kan förekomma under vintertid, men likväl finns det personer som kan uppleva SAD under sommaren. Ytterligare ett tecken på hur otroligt mycket just ljus kan påverka kroppen och inre processer - däribland hormoner.

Att lägga vikt vid att tanka dagsljus är viktigt året om men kan bli extra viktigt att ha i bakhuvudet just under höst och vinter. För att upprätthålla energi, fokus, humör och kunna få in kvalitativ, återhämtande sömn. Men det finns också en till aspekt av ljus som spelar in i allt detta.

SÖMN & MAGNESIUMBISGLYCINAT

När det kommer till att både kunna somna lättare men också hålla sig sovande bättre kan magnesium vara ett väldigt effektivt hjälpmedel. En viktig punkt i detta, och genomgående i hela denna text, är dock att det inte gäller alla former av magnesium. För att få denna effekten på sömn ska du välja dina tillskott med omsorg, och därmed vilken typ av magnesium du får i dig.

Cykelhormoner och hur nivåer förändras under loppet av en månad kan för många påverka sömn, speciellt veckan innan en ny cykel och mens kommer igång. Vilket också är veckan när man kan uppleva andra symtom av PMS samt generellt har sämre stresstålighet. En vecka då kvalitativ sömn kan vara extra viktigt för att så att säga “ta sig igenom” det som hormonerna kan orsaka. (Även om sömn alltid kommer vara och förbli den bästa medicinen för allt).

Det är här Bisglycinat kommer in i bilden. Detta är en form av magnesium som kan verka sövande i det att det lugnar nervsystemet men också i att det kan öka mängden slow-wave sleep tillika minska kortisolnivåer under sömnen. Så beroende på om du har problem att somna eller om du har lätt för att vakna, så kan denna form hjälpa dig. Mer kvalitativ sömn kan även hjälpa dig att göra det lättare att komma upp på morgonen och faktiskt känna dig utvilad.

Om vi kopplar tillbaka till effekten mellan magnesium och stress så är det ytterligare en faktor till sömn. Stress är något som i stor utsträckning kan påverka både förmåga att somna och sömnkvalitet, där magnesium annars kan stödja med stresshantering, sömnproblem men också muskelkramp eller huvudvärk som också kan påverka just det - sömn. Att se till att sömn, stressreglering men även magnesiumnivåer är där de bör vara kan göra mycket för välmåendet i allmänhet och cykelsymtom i synnerhet.

PERSONLIG EMPIRISK DATA

Min personliga erfarenhet av sömnproblem (och hormonella problem) är lång. Primärt med att ha lätt att vakna alldeles för tidigt och då svårt att somna om igen. Som så ofta handlar det om att sätta en vana för kroppen att hålla. Otaliga kroppsliga system älskar vanor och att kunna förankra sig i dessa vanor. Det är ett verktyg för effektivisering i kroppen.

Att hitta Kvällsmagnesium var därför en stor vinning för symtom just i det att det hjälpte min kropp att hitta vanan i att hålla sig sovande. Med bättre sömn (och magnesiumnivåer) så försvann huvudvärk från trötthet och sömnbrist, jag kunde träna bättre och generellt få upp min prestation på många plan. Från vänner och @notyourcreme-följare har jag fått återkoppling av liknande erfarenheter. I att man sover bättre, har mer kvalitativ sömn och vaknar upp utan groggighet med känslan av att vara mer utvilad. Ihop med att stödja sin dygnsrytm och naturliga kortisolkurva är därför magnesium(-bisglycinate) ett av mina främsta tips för sömn som jag ständigt återkommer till och dagligdags följer själv.

Köp Kvällsmagnesium och Trippel Magnesium här:


Följ oss @Pureness