Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Kan du ge 5 snabba tips för bättre sömn?

1. Sträva efter att lägga dig samma tid och gå upp samma tid varje dag, detta underlättar kroppens arbete med att identifiera din naturliga rytm.
Vi är inte robotar så detta kommer aldrig bli perfekt, men ju mer regelbunden du kan vara desto bättre kommer din sömn att bli.

2. Få starkt ljus i ögonen så snart du kan på morgonen för att hjälpa kroppen ytterligare hitta sin naturliga rytm, detta är extra viktigt nu på vintern.
Du kan med fördel använda en ljusterapilampa eller annan stark belysning (leta efter en med 10000 lux i ljusstyrka som minst)

3. Undvik intensiv träning, framförallt konditionsträning sent på kvällen då detta kommer öka ditt kortisol på fel tidpunkt vilket sannolikt kommer störa din sömn.

4. Ät kolhydrater främst till middag/kvällsmat, framförallt du som kör low carb eller LCHF. För lite kolhydrater är länkat till sämre och mer "fläckig" sömn med fler uppvaknanden av flera anledningar. Genom att äta kolhydrater till middag eller kvällsmat säkerställer du att kroppen inte har för lite och hjälper bland annat ditt blodsocker samt vätskebalans vilket båda är vanliga anledningar till kass sömn. Jag tycker det är bra att hålla kolhydrater lågt första halvan av dagen för bra blodsockerbalans, insulinkänslighet och energioptimering men skippa det inte helt såvida du inte har en väldigt bra anledning. Störd sömn, vilket ofta är en konsekvens av för lågt intag av kolhydrater, kommer inte hjälpa dina hälsomål.

5. Mitt sista tips är att kolla videon på Youtube jag spelade in om 7 tips på 10 minuter som du hittar HÄR.

Det finns så himla många tillskott att välja mellan för sömn, vad tycker du är bäst?

Sant, det finns väldigt väldigt många att välja mellan. Vad jag tycker är viktigast är att identifiera vart dina besvär rotar sig i. Har du problem att komma till ro för att du känner dig stressad? Vaknar du ofta? Har du hormonella obalanser? Är du uttorkad? Är ditt blodsocker svajjigt? Har du magproblem?

För att komma till ro på kvällen gillar jag ett lugnande magnesium samt en aminosyra som heter L-teanin, dessa hittar du med fördel i Pureness Kvällsmagnesium. Den innehåller även kamomillblomma som är lugnande.
Jag gillar också svampen reishi för dess adaptogena effekt (hjälper kroppen hantera stress bättre), den sägs även kunna hjälpa för att balansera blodsocker och bidra till hormonell balans.

Om du ofta vaknar är detta kan detta ofta vara pga blodsocker eller brist på elektrolyter, i detta fallet föreslår jag att äta kolhydrater till middag/kvällsmat och möjligtvis använda elektrolytpulver innan du lägger dig. Se även till att få i dig lite fett till kvällsmat.

Sen är magen en ofta förbisedd punkt som kanske är det absolut vanligaste jag ser som samband med kass sömn, så allt som hjälper den må bättre. I tillskottsväg kan detta vara enzymer, mjölksyrabakterier, saltsyra, etc. Detta leder mig smidigt nog till nästa fråga...

Är det något du tycker många missar när det gäller att få ordning på sömnen?

Som sagt då, magen. Många missar denna länken, men den är väl etablerad och väldigt logisk.

På senare tid har man börjat tala om något forskare kallar: the gut-brain axis. Du kanske redan hört talas om HPA-axis (vilket står för hypofys, hypotalamus och binjurar) som är inblandat i stress respons.

Magen och hjärnan kommunicerar konstant med varandra och vi har ett flertal kemikalier som skapas framförallt i magen, bland annat seratonin som är extremt viktigt för bland annat melatonin (vårat mörker/sömnhormon).
Obalanser i tarmfloran har visats kunna ha stor påverkar på våra stressnivåer och därav vårat nervsystem, vilket i sin tur då kan påverka vår såkallade cirkadiska (kroppens inre rytmer) biologi.

Detta stämmer väl överens med mina egna erfarenheter, både med mig själv och magproblem/sömnproblem jag personligen upplevt samt med hundratals klienter jag coachat genom åren. Får du ordning på din mage ser jag i stort sett alltid en stor förbättring på sömn.

Kosttillskott för bättre sömn:

Sold out
Sold out

Följ oss @Pureness