Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Vad är IBS och hur är det kopplat till stress?

Välkommen till vår första artikel i konceptet Pureness Summer school! I denna artikel får du lära dig mer om IBS och hur det är kopplat till stress. Hoppas du ska uppskatta detta koncept!

Visste du om att ca 1 miljard människor idag lider av IBS (irritable bowel syndrome), som är ett långvarigt tillstånd ofta kopplat till uppblåsthet, förstoppning eller diarré..? Det tråkiga är att en tredjedel av de som lider av IBS inte blir hjälpta av standardbehandling

Tarm-hjärn-axeln och IBS

Forskare från University of Missouri har funnit att det kan finnas en annan variabel än mag- och tarmsystemet att överväga när det kommer till IBS: hjärnan. Din mage och hjärna kommunicerar via tarm-hjärn-axeln och personer med IBS löper dubbelt så stor risk att ha ångest eller depression än de utan. Därför är det viktigt för dig med IBS att även stötta din hjärna och ditt psykiska välmående.

Om du inte upplever IBS-lindring efter kostförändringar eller medicinering OCH du kämpar med ångest eller depression, överväg att rikta in dig på din tarm-hjärnaxel.

Du kan bl.a.:

- Se till att din kost är optimerad för att ge näringsämnen av bästa kvalitet till din hjärna och kropp,
- Boka ett möte med en pyskolog eller mental tränare
- Prova djupandning och guidad meditation. I en 8-veckors studie visades mindfulness-baserade stressreducerande tekniker avsevärt minska IBS-symtomen.

IBS är vanligare hos kvinnor

Kvinnor löper 2-6 gånger så stor risk att drabbas av IBS än män. Varför? Läkare tror att det inte bara beror på menstruationscykeln eller graviditet, utan även på att:

- Kvinnors magar töms långsammare, vilket kan leda till illamående och uppblåsthet.
- Deras mat kan röra sig långsammare genom tarmarna, vilket kan orsaka förstoppning.
- Kvinnor har högre frekvens av ångest och depression. Hjärnan och tarmen är länkade via tarm-hjärn-axeln, ett 2-vägs kommunikationssystem. Man tror att mental hälsa kan påverka tarmhälsan, och personer med IBS löper dubbelt så stor risk att kämpa med ångest eller depression.

Topp 4 sätt att minska på stress för personer med IBS

💚 Träning: Yoga eller snabb promenad har visat sig fungera bättre än enbart medicin för att förbättra IBS-symtom.

💚 Meditation: 8 veckors mindfulness-baserad stressreduktion (inklusive 30 minuters daglig meditation) förbättrade signifikant IBS-symtom hos 68 vuxna i en studie.

💚 Akupunktur: En studie på 60 IBS-patienter fann att individer som fick akupunktur i en speciell punkt hade en minskning av smärta och förstoppning jämfört med gruppen som fick IBS-medicin eller skenakupunktur.

💚 Träffa en terapeut: En genomgång av 28 randomiserade kontrollerade studier visade att psykoterapi kan förbättra psykiska symtom hos personer med IBS.

Källor:

PMID: 36593438
PMID: 32266762
PMID: 27856392
PMID: 35833106
PMID: 32266762
PMID: 25538771
PMID: 31832970


Produkttips för dig med IBS:

Sold out
Sold out
Sold out
Sold out
Sold out
Sold out

Följ oss @Pureness