Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Kollagen - "kroppens lim"

Kollagen är kroppens mest förekommande protein som byggs upp av flertalet olika aminosyror. Det utgör hela 30% av kroppens totala proteinmassa!
Kollagen finns i bindvävsstruktur– hud, senor, leder, blodkärl, skelett och muskler. Det fungerar som kroppens eget klister, eller lim, genom att hålla ihop, ge styrka och flexibilitet i vävnaderna. Just namnet kollagen kommer från Grekiskans Kólla, som betyder lim.

I kroppen finns det omkring 16 olika typer av kollagen med olika mängd och sammansättning av aminosyror. Kollagen finns naturligt i kroppen, men kan också tillföras från kosten. Både från livsmedel och från kosttillskott.

När vi blir äldre så minskar produktionen av kollagen samtidigt som det sker en ständig nedbrytning, vilket bland annat leder till rynkigare och hängigare hud och försämrad ledhälsa. Utöver kroppens egna process att bryta ner kollagen, så finns det yttre faktorer som kan verka negativt för produktionen. I den här artikeln får du lära dig mer om vad kollagen är och hur vi kan främja produktionen.

Vad är kollagen och vad gör det?

Kollagen är ett fiberprotein som byggs upp av aminosyror. De främst förekommande är hydroxyprolin, glycin, glutaminsyra, alanin och arginin. Det bygger upp bland annat hud, inre organ, ben och senor.
I lederna så ger kollagenet en böj- och dragfasthet till skelettet där den bygger upp en strukturell enhet i bindväven.

Vår hud består utav ca 70% kollagen! Ett barns hud är väldigt elastiskt och fylligt, medan en äldre människas hud är tunnare och rynkigare, och det beror på att en äldre människa inte har lika mycket kollagen. Det är många som förknippar kollagen till ett föryngringspreparat och för att huden ska behålla sin elasticitet, men det är minst lika viktigt för dina muskler och leder.

Olika typer av kollagen

Kollagenprotein finns i många olika former – omkring 16 olika typer finns i kroppen. De allra vanligaste typerna av kollagen är typ 1, typ 2 och typ 3.

Typ 1 - är den vanligaste typen av kollagen och står för omkring 90% av kroppens kollagen.
Den typen av kollagen är den som återfinns i vår hud, hår, naglar, senor, ligament, tänder och ben. Denna typ av kollagen hittar du i vår produkt Kollagen Beauty.

Typ 2 - finns främst i ledvätska, brosk och ben.

Typ 3 - finns främst i blodkärl och muskler, men även i huden. Denna typ av kollagen hittar du i vår produkt Kollagen Natural, Keto Kollagen + MCT och Kollagen Sport.

Måste man äta tillskott av kollagen?

Kroppens egen produktion av kollagen minskar med åldern, samtidigt som den ständigt bryts ner. Från 25-årsåldern så minskar produktionen med ungefär 1% per år. Det leder till tunnare och rynkigare hud, svagare hår samt att senor och ligament blir mindre elastiska och lederna mindre flexibla.
Det är en naturlig process, men genom att tillföra mer kollagen i kroppen i form av tillskott, kan vi hjälpa vår egen produktion.

Faktorer som kan påverka kollagenproduktionen negativt

Luftföroreningar, rökning, stress, näringsfattig kost, UV-ljus, inflammation i kroppen, för mycket socker och raffinerade kolhydrater är alla faktorer som kan skada kroppen kollagenproduktion.

Vissa mediciner hämmar upptaget av vitaminer och mineraler, vilket gör det svårare för kroppen att producera kollagen.
Människor som har problem med mage och tarm, så som IBS och Crohns, kan också ha det svårare att ta upp de viktiga födoämnena och kan med fördel ta extra tillskott av kollagen.  

Livsmedel rika på kollagen

Dom livsmedel som är rikast på kollagen är animaliskt protein som fisk och kött. Inälvsmat, brosk, ben och skinn är mat som är fulla med kollagen. Benbuljong har på senaste tiden blivit väldigt uppmärksammat på grund av sina hälsofördelar, där kollagenet är en stor del.

En sak att komma ihåg är att även om det finns naturligt i bindväven i animaliska livsmedel, så bryts dessa proteiner ner till aminosyror i kroppen när vi äter dom, för att sen återskapa kollagen i kroppen. Så när vi får i oss kollagen i form av livsmedel eller kosttillskott, så betyder det inte att vi direkt har mer kollagen i kroppen.

Det finns sen även livsmedel som främjar kollagenproduktionen, då det behövs mineraler och vitaminer utöver protein, för att producera kollagen i kroppen. Vitamin C, zink och koppar är några utav dom.

Dessa kan du hitta i bland annat:

🍖Nötkött
🐟Fisk
🥦Broccoli
🥑Avokado
🍃Spenat
🫘Bönor
🍅Tomat
🍊Citrusfrukter
🍓Bär
🥝Kiwi
🧄Vitlök
🦪Ostron

I Pureness sortiment

I vårt sortiment hittar du kollagen av högsta kvalitet i både kapslar och i pulverform. Vi använder oss bara utav de patenterade kollagenet Verisol® och Bodybalance® från Gelita.
Kollagen Beauty för hår, hud och naglar hittar du i både kapselform och pulverform. Kollagen för muskler, leder och brosk hittar du i Keto Kollagen + MCT, Kollagen Sport och Kollagen Natural, alla i pulverform som går att blanda ner i vattenflaskan, i kaffet, i bakverk eller i smoothien!

Köp kollagen av högsta kvalitet

Sold out
Sold out
Sold out
Sold out
Sold out

Följ oss @Pureness