Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Zink - för immunsystemet och hudens välmående

Zink är ett livsviktigt mineral som ingår i gruppen av de 100 viktigaste enzymerna för människokroppen. Mineralet finns i alla kroppens celler och det enda sättet att tillföra zink till kroppen är via kosten.

I den här artikeln får du lära dig mer om varför du behöver zink, hur du kan upptäcka om du lider av zinkbrist, och tips på hur du kan få i dig mera av denna superviktiga mineral.

En viktig mineral med stort ansvar

Zink finns i alla våra celler och vävnader i kroppen - från naglar till sköldkörtel, och räknas därför som en essentiell mineral. Mineralen bidrar också till normal omsättning av makronäringsämnen som kolhydrater och fettsyror samt är viktig för att många enzymer i kroppen ska fungera.

Eftersom zink är en sån otroligt viktig mineral har den också ett stort ansvar. Den bidrar bl.a. till att bibehålla normal synförmåga, normal kognitiv funktion, en normal benstomme, normala testosteronnivåer i blodet, skydda cellerna från oxidativ stress och har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till normal protein- och DNA-syntes.

Vad zink nog är mest känt för är dock att det bidrar till immunsystemets normala funktion samt stödjer hudens läkningsförmåga och stöttar proteinsyntesen, som är viktig för kollagen- och elastinbildning i huden. Det är faktiskt så att runt 20% av kroppens zink finns i huden, vilket är orsaken varför mineralen är så viktig för en frisk och välmående hy.

Vad är typiska tecken på zinkbrist?

Zinkbrist är en av de mest vanliga mineralbristerna och något som många av oss lider av. Är du vegetarian, gravid eller ammar har du dessutom ännu större risk att utveckla brist på zink. Kroppen utsöndrar även mer zink och brist riskeras vid alkoholism, infektioner, diabetes, inflammatoriska tarmsjukdomar och celiaki. Stress, infektioner och hård träning är andra faktorer som kan tömma kroppens zinknivåer.

Symptom vid zinkbrist:

• Nedsatt immunförsvar
• Hudförändringar och försämrad hudläkning
• Spröda naglar samt vita fläckar
• Håravfall
• Kronisk trötthet
• Problem med syn, lukt eller smak
• Låg kognitiv funktion, ex. lärandeproblem
• Humörsvängningar

Om du misstänker att du kan lida av zinkbrist finns det flera olika tester man kan göra, ex. hårmineralanalys eller blodprov.

Hur får man i sig tillräckligt med zink?

Det rekommenderade dagsbehovet av zink varierar enligt ålder och kön, men rör sig kring 7-13 mg per dag. Lider man av brist på zink behöver man förstås få i sig högre nivåer än den dagliga rekommendationen.

Livsmedel som är rika på zink är bl.a. kött (speciellt lever från nötkreatur), skaldjur (speciellt musslor), nötter (speciellt mandlar och hasselnötter), kikärter och linser, gröna grönsaker (gurka, spenat, brysselkål), banan, mejeriprodukter, spannmål & frön, och kakao.

Zink är tråkigt nog ett av de mineraler som är svårast för kroppen att ta upp ur maten, och eftersom mineralet har så stor betydelse för vår hälsa kan kroppen påverkas redan vid en liten brist. Därför rekommenderas i många fall ett extra intag av zink via kosttillskott.

För mycket zink i kroppen kan dock vara giftigt och influera kopparabsorptionen. Därför bör man hålla det dagliga intaget av zink under 300 mg.

Tre former av zink av högsta kvalitet

Vi på Pureness har jobbat hårt med produktutvecklingen för att få fram ett alldeles unikt zinktillskott som kroppen enkelt kan ta upp. Vi har valt tre former av zink med den bästa absorptionsförmågan (zinkpikolinat, -bisglycinat och -monometionin) och kombinerat dem med fria aminosyror för att vidare främja upptagningen av preparatet i kroppen.

Vårt zinktillskott innehåller även C-vitamin eftersom vitaminet främjar upptagningen, samt stödjer zinkens positiva inverkan på immunförsvaret. Vi har också lagt till den aktiva formen av vitamin B6 (P5P, pyridoxal-5-fosfat) som hjälper kroppen att använda zink och stimulerar produktionen av pikolinsyra som hjälper zinken att tas upp på utmärkt sätt av kroppen.

Pureness Zink -kapslar kommer i två olika förpackningar: välj mellan 60 eller 120.

Köp zink av högsta kvalitet:

Sold out
Sold out

Följ oss @Pureness