Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

D-vitamin & Immunförsvaret

D-vitamin är ett livsviktigt vitamin. Det hjälper immunförsvaret att vara på topp, hjälper dig att hålla energin uppe och att sova bra på natten.

D-vitaminbrist

För lite D-vitamin gör att du känner dig trött, håglös och kan bli deprimerad. Att gå länge med låga nivåer av D-vitamin kan ge allvarliga följder i kroppen. Det finns studier som kopplar samman brist av D-vitamin med sjukdomar som cancer och diabetes, och även autoimmuna och neuropsykiatriska sjukdomar. Bland inlagda covidpatienter har man sett en större dödlighet hos de som haft låga nivåer D-vitamin.

Vitaminet från solen

När solens strålar träffar din hud bildar kroppen D-vitamin. På sommarhalvåret räcker det ofta med att vara utomhus i solen på dagen för att det ska skapas tillräckliga mängder av detta livsviktiga vitamin. Men på våra svenska breddgrader står solen för lågt på himlen under vinterhalvåret. I den vinkeln filtreras solstrålarna genom ett tjockare lager av atmosfär. Då försvinner de UVB-strålar som behövs för att vitaminet ska skapas i kroppen. Vintersolen är helt enkelt inte tillräckligt stark. Därför kan det vara lämpligt att ta D-vitamin som kosttillskott under vinterhalvåret – även om man är utomhus under de ljusa timmarna.

Hur mycket vitamin D är lagom?

Är du en hel dag i sommarsolen utan kläder så producerar din kropp runt 250 µg D-vitamin. Premium D-vitamin innehåller 100 µg per kapsel och är anpassade för vuxna som bor på våra norra breddgrader. Barn behöver också D-vitamin men i lägre doser (i Sverige rekommenderas alla barn under 2 år att ta 10 µg D-vitamin som tillskott varje dag).

Sold out

Följ oss @Pureness