Produkten har lagts till i favoriter
Produkten har tagits bort från favoriter
Snabb leverans 1-3 arbetsdagar
Fri frakt över 500 kr inom Sverige
Rena och högkvalitativa hälsoprodukter
SWE Se-flag

Allt du behöver veta om D-vitamin

D-vitamin är ett livsviktigt vitamin som vi får i oss på två sätt: dels via maten (ex. från fet fisk såsom lax och sardiner samt ägg och lever), dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen.

5 FÖRDELAR MED D-VITAMIN:

💛 D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme
💛 D-vitamin bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion
💛 D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion
💛 D-vitamin bidrar till att bibehålla normala tänder
💛 D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen

Varför kallas det "solskensvitamin"?

D-vitamin fås naturligt från solen, när solens strålar träffar din hud bildar kroppen D-vitamin. På sommarhalvåret räcker det ofta med att vara utomhus i solen på dagen för att det ska skapas tillräckliga mängder av detta livsviktiga vitamin. Men på våra svenska breddgrader står solen för lågt på himlen under vinterhalvåret. I den vinkeln filtreras solstrålarna genom ett tjockare lager av atmosfär. Då försvinner de UVB-strålar som behövs för att vitaminet ska skapas i kroppen. Vintersolen är helt enkelt inte tillräckligt stark. Därför kan det vara lämpligt att ta D-vitamin som kosttillskott under vinterhalvåret – även om man är utomhus under de ljusa timmarna.

Symptom & följder av D-vitaminbrist

För lite D-vitamin gör att du känner dig trött, håglös och kan bli deprimerad. Att gå länge med låga nivåer av D-vitamin kan ge allvarliga följder i kroppen. Det finns studier som kopplar samman brist av D-vitamin med sjukdomar som cancer och diabetes, och även autoimmuna och neuropsykiatriska sjukdomar.  
Långvarig brist på D-vitamin kan även orsaka rakit, "engelska sjukan", hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning, osteomalaci, hos vuxna. Det finns också forskning som tyder på att låga halter av D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar såsom kardiovaskulär sjukdom.


Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Är du en hel dag i sommarsolen utan kläder så producerar din kropp runt 250 µg D-vitamin. Under sommarhalvåret behöver man generellt alltså inte tänka på att få i sig D-vitamin från mat och kosttillskott. Men, känner du på dig att du är en person som sällan är ute i solen utan kläder så kan det vara bra att kolla upp dina D-vitamin nivåer för att vara på den säkra sidan.

Om man behöver ta tillskott bör man tänka på att inte ta för hög dos. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, har satt en övre gräns för intag av D-vitamin från mat och kosttillskott. Gränsen är satt utifrån den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan att riskera att skada hälsan. Den övre gränsen är för:

⚠️vuxna och barn från 11 år – 100 mikrogram per dag
⚠️ barn 1-10 år – 50 mikrogram per dag.

D-vitamintillskott i Pureness sortiment

I Pureness sortiment hittar du D-vitamin i produkten Premium D-vitamin som finns i två olika styrkor - välj mellan 50 och 100 µg (50 & 100 mikrogram).

Pureness Premium D-vitamin är ett så kallat D3-vitaminpreparat som naturligt även innehåller A-vitamin. Det är baserat på torskleverolja och innehåller en utmärkt fettsammansättning: naturlig fiskolja, EPA -och DHA-fettsyror.

Precis som alla Pureness kosttillskott, har den en hög absorptionsförmåga och saknar naturligtvis fyllnadsmedel och onödiga tillsatser!
Sold out
Sold out
Sold out

Följ oss @Pureness